Încetarea Relației Medic-Pacient: Motive și Consecințe Juridice

Încetarea relației medic-pacient este un proces complex ce trebuie gestionat responsabil, în conformitate cu dispozițiile legale în materie. Medicul are obligația de a acorda asistență medicală și/sau îngrijiri medicale unei persoane pe care a acceptat-o în prealabil ca pacient. Criteriile de acceptare a unei persoane ca pacient sunt reglementate și se referă la competențele medicului, diagnosticul și tratamentul la care urmează a fi supus pacientul, precum și la solicitarea scrisă formulată de către pacient în vederea acordării asistenței medicale. Excepțiile sunt reprezentate de situația de urgență în care se află pacientul sau cazul persoanei lipsite de discernământ. De asemenea, medicul va aprecia dacă nu există riscul evident de înrăutățire a stării de sănătate a persoanei căreia i se acordă asistența medicală.

Relația medic-pacient poate fi întreruptă în cazurile limitativ prevăzute de Legea 95/2006, respectiv: odată cu vindecarea bolii, de către pacient sau de către medic atunci când pacientul este trimis altui medic cu competențe sporite sau atunci când atitudinea pacientului față de medic este una ireverențioasă și/sau ostilă, ceea ce face imposibilă continuarea relației profesionale. În acest din urmă caz, medicul va notifica pacientul cu minim 5 zile înainte, de intenția de a întrerupe relația, dându-i astfel posibilitatea acestuia de a-și găsi o alternativă. Dacă întreruperea relației pune în pericol starea sănătății pacientului, atunci medicul nu va putea întrerupe relația până în momentul în care starea sănătății pacientului permite acest lucru.

În practica judiciară s-a apreciat faptul că întreruperea tratamentului și refuzul de a acorda asistență medicală de specialitate, fără îndeplinirea condițiilor și a procedurii prevăzute de art. 663 și art. 664 din Legea 95/2006, constituie faptă ilicită săvârșită cu intenție, în condițiile în care medicul prevede și urmărește producerea consecințelor faptei sale. (Hotărârea nr. 2198/2018 Tribunalul București Secția a III-a Civilă) Dispozițiile art. 664 din Legea 95/2006 trebuie coroborate cu prevederile articolului 35 alin. (1) din Legea 46/2003, potrivit căruia pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue până la ameliorarea stării sale de sănătate. Prin urmare, regula este că după acceptarea pacientului, furnizarea serviciilor medicale va continua până la atingerea obiectivului convenit cu ocazia primei consultații efectuate de către medic.

Furnizarea asistenței medicale nu poate fi întreruptă intempestiv și fără procedura notificării prealabile a pacientului. Totodată, dacă starea de sănătate a pacientului este în pericol, medicul nu poate întrerupe relația până la momentul stabilizării pacientului, chiar dacă a respectat procedura notificării prealabile. În măsura în care pacientul, după acceptarea sa de către medic, are o atitudine ostilă, ireverențioasă față de acesta, prevederile legale permit încetarea relației medic-pacient cu respectarea procedurii notificării prealabile, iar starea de sănătate a pacientului să nu fie pusă în pericol.