Printr-o decizie recentă, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit faptul că Ministerul Sănătății are calitate procesuală pasivă și va răspunde pentru plata daunelor morale în solidar cu furnizorul de servicii medicale în condițiile angajării răspunderii civile delictuale. Prin calitate procesuală se înțelege titlul sau modul în care o persoană participă într-un anumit raport juridic, îndreptățind-o să fie parte în proces.
Ministerul Sănătății are atribuții privind asigurarea sănătății publice și de control și supraveghere a activității instituțiilor sanitare, reprezentând autoritatea centrală în domeniul sănătății publice așa cum prevede art. 2 alin. (5) din Legea 95/2006. De asemenea, de menționat faptul că asistența de sănătate publică este supusă coordonării de către Ministerul Sănătății și se efectuează prin toate tipurile de unități sanitare de stat sau private. Responsabilitatea pentru asigurarea sănătății publice incumbă Ministerului Sănătății, direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București și altor structuri de specialitate ale Ministerului Sănătății, CNAS, structurilor de specialitate din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, cât și autorităților din administrația publică locală.
Faptele cu caracter ilicit ce sunt imputate unităților sanitare au efecte și față de autoritatea centrală, Ministerul Sănătății, în temeiul calității acestuia de coordonator și persoană responsabilă cu asigurarea sănătății publice. Conform art. 655 din Legea 95/2006, unitățile sanitare publice sau private răspund civil potrivit dreptului comun pentru prejudicii produse în activitatea de prevenție, diagnostic sau tratament în situația în care acestea sunt consecința: […] infecțiilor nozocomiale, cu excepția situației în care se dovedește o cauză externă ce nu a putut fi controlată de instituție […].
Răspunderea furnizorului de servicii medicale este prevăzută în art. 168 (2) din Legea 95/2006 unde se menționează că spitalul asigură condiții de investigații medicale, tratament, cazare, igienă, alimentație și de prevenire a infecțiilor nozocomiale, conform normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătății publice. Spitalul răspunde în condițiile legii pentru calitatea actului medical, pentru respectarea condițiilor de cazare, igienă, alimentație și de prevenire a infecțiilor nozocomiale, precum și pentru acoperirea prejudiciilor cauzate pacienților. Răspunderea instituției de sănătate este o răspundere obiectivă în temeiul obligației de securitate, de rezultat.
Având în vedere cele menționate, deși unitățile sanitare, în calitate de furnizori de servicii medicale, răspund civil potrivit dreptului comun, instanța de judecată a stabilit că această răspundere nu înlătură răspunderea Ministerului Sănătății pentru prejudiciile produse în activitatea de prevenție, diagnostic sau tratament, în situația în care acestea sunt consecința infecțiilor nozocomiale. [Hotărârea 159/2023, ICCJ Secția I Civilă]